Läkare Norge - Vanliga frågor & svar

Nedan finner du vanligt förekommande frågor samt svar. Tveka inte med att kontakta oss om du inte finner svaret på din fråga.

Vad behövs för att få arbeta som läkare i Norge?

Agila hjälper dig med allt som berör ditt uppdrag i Norge. Såväl det administrativa som det praktiska, detta för att du som läkare skall kunna koncentrera dig på att vara just hyrläkare. Vi har massor av arbete i Om du har läkarlegitimation/specialistbevis från Sverige har du vad som behövs för att arbeta som läkare i Norge. Vi hjälper våra läkare med sådant som behövs för att få godkända handlingar på plats.

Hur fungerar det med språket?

Det norska språket är väldigt likt det svenska varför det är enkelt att göra sig förstådd och själv förstå norskan. De kunder vi samarbetar med har som krav att våra konsulter behärskar ett skandinaviskt språk, det är alltså inget krav att man skall kunna prata flytande norska.

Vad har man för lön som läkare i Norge?

Lönen som stafettläkare i Norge varierar, precis som lönerna varierar mellan olika anställningar som fast anställd läkare. Framförallt är det utbildningsnivån som avgör lönenivån men uppdragets omfattning, längd och geografiska placering spelar också in. Kontakta oss för specifika exempel som gäller för just din utbildningsnivå.

Hur betalar ni ut löner?

Du har din anställning som bemanningsläkare i vårt svenska bolag Agila Doctor AB vilket ifrån lönen även utbetalas. Lönen för hyrläkare i Norge betalas ut i svenska kronor till den växelkurs som just då råder. Vi har löneutbetalningar två gånger i månaden, den 7:e samt 28:e. Godkänd tjänstgöringsrapport skall vara oss tillhanda senast sju dagar innan utbetalningsdatum.

Var betalas skatten?

Då arbetet utförs i Norge är det även där du betalar din skatt. Detta innebär att du som inte arbetat där tidigare går in på en låg skattenivå, denna nivå stegras självklart i takt med att din totala inkomst i Norge ökar.

Var betalas sociala avgifter?

Huvudregeln för socialförsäkring är att du omfattas av socialförsäkringen i det land du arbetar, oavsett var du bor. Om du bor i Sverige men arbetar i Norge omfattas du alltså av det norska socialförsäkringssystemet, det finns dock undantag. Om du bor och arbetar mer än 25 % i Sverige men ska arbeta extra i Norge ska du meddela försäkringskassan om att du arbetar i två länder samtidigt. Detta gör du genom att ansöka om ett A1-intyg. Genom att ansöka om A1-intyg kan du fortsätta att vara socialförsäkrad i det land du bor, även om du arbetar i ett annat land. Det är då ingen skillnad alls jämför med om du hade arbetat i Sverige. Detta är mycket enkelt och vi guidar dig genom detta.

Hur fungerar det med semesterersättning när man tar läkaruppdrag i Norge?

Feriepengar som det heter i Norge utbetalas i juni varje år. Denna del av ersättningen läggs på din ordinarie ersättning med 12%.

Vad erbjuder ni för kompetensutveckling för hyrläkare som arbetar i Norge?

De hyrläkare som arbetar i Norge kontinuerligt erbjuds ett individuellt utbildningsprogram där läkarens önskemål och behov ligger till grund för utformningen.

Inom vilka kompetenser erbjuder ni uppdrag?

Vi kan erbjuda ett brett utbud av intressanta och välbetalda uppdrag över hela Norge. Vi arbetar med samtliga specialiteter och omfattningen på dessa varierar från enstaka veckor till årslånga åtaganden. Vi lyssnar väldigt noga på dina önskemål om arbete och arbetar för att skräddarsy uppdraget efter just dina önskemål och kompetensområden.

Hur långa är de uppdrag ni erbjuder i Norge?

Längden på hyrläkaruppdrag varierar. Vi kan erbjuda allt från enstaka pass till uppdrag som sträcker sig i flera år.

Kan ni lämna referenser?

Absolut! Att prata med en kollega som kan berätta om hur det är att arbeta som konsultläkare men även om Agila som arbetsgivare, är ett mycket bra sätt att förstå branschen samt hur vi arbetar.

Hur kan jag se vilka uppdrag ni har tillgängliga som hyrläkare i Norge?

När du har ett konto på vår hemsida kan du enkelt logga in och söka uppdrag i vår aktuella databas. Här presenteras de uppdrag som vi vid varje givet tillfälle kan erbjuda våra resursläkare. När vi får in en förfrågan från en av våra uppdragsgivare är det dock vanligt att dessa bemannas direkt, innan de hunnit publiceras på hemsidan. Det är därför alltid bäst att ha en tät dialog med din personliga kontaktperson så att denna är uppdaterad om vilka önskemål du har på kommande uppdrag.

Vad kräver ni för dokumentation för att ta uppdrag hos er?

För uppdrag som läkare i Sverige behöver vi få in nedan information från dig, följ länken för mer information om vad som behövs för att arbeta som hyrläkare i Norge.
  • Tre referenser
  • Kopia på giltig ID-handling
  • Kopia på läkarlegitimation
  • Kopia på eventuellt specialistbevis

Varför ska man välja att arbeta som läkare i Norge?

När vi gjort undersökningar bland våra anställda läkare har vi ställt just denna fråga. Det visar sig att det som lockar mest är flexibiliteten och friheten att kunna styra sina arbetstider själv och samtidigt få ner den administrativa bördan och arbeta mer kliniskt. Även den högre ersättningen, uppskattning från arbetsgivaren och varierande arbetsuppgifter står högt på listan.

Varför ska man välja att arbeta som bemanningsläkare genom Agila?

Vi är läkarbemanningsbolaget som anstränger oss lite mer än alla andra. Vi ger alltid våra kunder och anställda ”det där lilla extra”. Vi nöjer oss inte med att du som anställd stafettläkare är nöjd utan vi vill mer än så, vi vill vara det självklara valet för dig som hyrläkare och vår strävan mot detta mål gör en stor skillnad!

Hur kontrollerar ni de läkare som arbetar för er?

Inför uppdrag kontrollerar vi alltid aktuell läkare gentemot socialstyrelsen, mot HSANs register, tar in kopia på läkarlegitimation, eventuellt specialistbevis och godkänd ID-handling. Vi kontaktar också alltid tre referenser.

Hur länge har Agila funnits på marknaden?

Agila startade sin verksamhet 2008 under namnet Vårdassistans. 2016 bytte vi namn till Agila. Verksamheten har dock inte förändrats utan har sedan starten varit vårdbemanning. Utöver bemanning av läkare arbetar vi också med bemanning av exempelvis sjuksköterskor, socionomer, lärare och terapeuter. Vi är också ett bemanningsföretag för bemanningsföretag för psykologer.

Arbetar ni med läkarstudenter?

I dagsläget erbjuder vi inga bemanningsuppdrag till läkarstudenter.

Arbetar ni med AT-läkare?

I dagsläget erbjuder vi inga bemanningsuppdrag till AT-läkare.

Erbjuder ni uppdrag inom fler yrkeskategorier?

Ja det gör vi! Vi erbjuder exempelvis uppdrag för dig som är socionom, sjuksköterska, sjuksköterska i Norge lärare, terapeut och socionom också.

Letar er verksamhet efter att hyra läkare?

Letar er verksamhet efter en samarbetspartner för att hyra läkare? Läs gärna mer om läkarleasing och vad vi kan erbjuda just er här.

Nyfiken på vad vi kan göra för dig? Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar vi dig.